Τρίτο και τελευταίο μέρος για τα όμορφα λουλουδάκια μας! Μετά τα χρησιμοποιούμε όπως θέλουμε από υπέροχα μαξιλάρια, ριχτάρια, εσάρπες (με λεπτότερο νήμα ίσως), μέχρι τσάντες που θα το επιχειρήσω όπως υποσχέθηκα σε μια άλλη ανάρτηση.
Γαϊτανάκια (γ) ή αλυσιδάκια
Είναι οι θηλιές. Εκεί που βουτάς το βελονάκι. Γαϊτανάκι αρχής (γ.α) είναι η πρώτη θηλιά για να ξεκινήσει το πλεκτό.Ζετέ
Είναι το ρίξιμο της κλωστής, όταν παίρνουμε κλωστή με το βελονάκι. Εγώ το λέω “βουτάω κλωστή”
Γαϊτανάκια στον αέρα (γ.α)
US: Chain (ch) – UK: Chain (ch)Η γνωστή αλυσίδα. Το βελονάκι είναι περασμένο σε ένα γαϊτανάκι (θηλιά), ζετέ στο βελονάκι, τραβάς το βελονάκι και το περνάς μαζί με το ζετέ μέσα από το γαϊτανάκι.
Βουβά γαϊτανάκια (β ή β.γ.)
US: Slip stitch (sl st) – UK: Slip stitch (sl st)Μπήξτε το βελονάκι σε 1 γαϊτανάκι, ζετέ στο βελονάκι, τραβήξτε το ζετέ να περάσει μέσα από τα 2 γαϊτανάκια που έχετε στο βελονάκι.
Αριχτά γαϊτανάκια (αρ)
US: Single Crochet (sc) – UK: Double Crochet (dc)Μπήξτε το βελονάκι σε 1 γαϊτανάκι, ζετέ στο βελονάκι, τραβήξτε θηλιά, ζετέ στο βελονάκι, περάστε το ζετέ μέσα από τις δύο θηλιές. http://ergahandmade.blogspot.gr/2013/02/blog-post_23.html
Ξεκινάμε από εκεί που είχαμε σταματήσει στην προηγούμενη ανάρτηση: "Τα κολπάκια γίνονται ...μοτίφ!!!"
http://ergahandmade.blogspot.gr/2013/05/2.html
http://ergahandmade.blogspot.gr/2013/05/2.html
Έχουμε το τελειωμένο μοτίφ και το ημιτελές, που ενώ θα το πλέκουμε, θα το ενώσουμε και με τα διπλανά του μοτίφ
Πλέξαμε λοιπόν 12 διαστήματα (γαλάζιο χρώμα) από 4 αλυσιδάκια στο κάθε διάστημα
βουτάμε το βελονάκι μας στο διάστημα των 2 αλ. του άλλου μοτίφ ( με το κίτρινο χρώμα), β.γ.(sl st), (ch),3 αρ. (sc),
επαναλαμβάνουμε το ίδιο στο επόμενο διάστημα και του ενός και του άλλου μοτίφ
πλέκουμε στο επόμενο διάστημα του μοτίφ με το γαλάζιο 3 αρ. (sc), 2 αλυσιδάκια (ch),3 αρ. (sc)και ενώνουμε πάλι με τον προηγούμενο τρόπο τα επόμενα 2 διαστήματα και στο μοτίφ με το γαλάζιο χρώμα και στο άλλο με το μπλέ
Εδώ έχουμε το λουλούδι που φτιάξαμε με το μεσαίο εργαλιάκι και το λουλούδι με το μικρό εργαλιάκι. Δείτε την ανάρτηση " Λουλούδια πλεκτά με ...κολπάκι" http://ergahandmade.blogspot.gr/2013/05/1.html
Με το μεσαίο λουλούδι πλέξαμε το μοτίφ και με το μικρό θα συμπληρώσουμε το κενό.
Βάζουμε στο βελονάκι μας την αρχική θηλιά.Με το μεσαίο λουλούδι πλέξαμε το μοτίφ και με το μικρό θα συμπληρώσουμε το κενό.
Ξεχωρίζουμε τις τρεις πρώτες θηλιές που τις λέμε "πέταλο"( περνάμε το βελονάκι στο διάστημα που καθορίζει το κίτρινο νήμα) κάνουμε ζετέ και το περνάμε από την αρχική θηλιά, 1 αλυσιδάκι και
μπήγουμε το βελονάκι στο διάστημα των 2 αλ. του ενός από τα τέσσερα ελεύθερου διαστήματος (πορτοκαλί) και κάνουμε β.γ.(sl st)
ένα αλ.(ch) και περνώντας το νήμα μέσα στο δεύτερο πέταλο, κάνουμε ένα αρ.γ.(sc), 1 αλ.(ch),
το ίδιο στο 3ο πέταλο,1 αλ.(ch),
ενώνουμε με το ελεύθερο διάστημα του επόμενου μοτίφ (κίτρινο), επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα επόμενα δύο μοτίφ (μπλε και πράσινο) και κλείνουμε στην αρχική θηλιά με β.γ.(sl st)
Ενώσαμε δηλαδή το πρώτο πέταλο με το πρώτο διάστημα( πορτοκαλί), το τρίτο πέταλο με το δεύτερο διάστημα (κίτρινο) το πέμπτο πέταλο με το τρίτο διάστημα (μπλε) και το έβδομο πέταλο με το τέταρτο διάστημα (πράσινο) και κλείσαμε στο πρώτο (πορτοκαλί). Έγινε ένα φουσκωτό μοτιφάκι, ανάγλυφο και πανέμορφο!
Μπορείτε να σταματήσετε εδώ ή να συνεχίσετε όπως προείπαμε!
Θα χαρώ πολύ αν το επιχειρούσατε! Καλή επιτυχία και οι απορίες σας λύνονται σε μένα!