Σελίδες

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Πασχαλινά κουλουράκια!

Αυτές τις μέρες, όλες μας λίγο πολύ φτιάχνουμε τα γλυκά μας έτσι για να τιμήσουμε την παράδοσή μας, που παρά τις οικονομικές μας δυσκολίες, αξίζει να κρατήσουμε και να υποστηρίξουμε. Η κούραση για τις νοικοκυρές είναι μεγάλη, συνηθίζουμε να λέμε πως η εβδομάδα των Παθών ισχύει και γι αυτές, αλλά τουλάχιστον σε ότι με αφορά, η ξεκούραση έρχεται "εν μια στιγμή" όταν βλέπω να καταφθάνουν όλα τα αγαπημένα μου πρόσωπα και ειδικά τα παιδιά μου, που μου λείπουν τόσο πολύ!
Ξεκίνησα λοιπόν σήμερα με τα κουλουράκια και έπονται τα "καλλιτσούνια" και τα κόκκινα αυγά!
 Το τσουρέκι το αφήνω τελευταίο, αν προλάβω ίσως το φτιάξω και αυτό.
Η συνταγή μου είναι η εξής, αν και πιστεύω πως όλες θα έχετε την δικιά σας!
Υλικά:
320 γρ. βούτυρο ( φυτίνη)
8 αυγά και 1 αυγό για άλειμμα 
1 ποτήρι γάλα ( 200 γρ.)
3 ή 4 βανίλιες
30 γρ. αμμωνία που την διαλύουμε στο γάλα
αλεύρι μαλακό όσο πάρει ( 2 κιλά πάνω κάτω)
Εκτέλεση:
Χτυπάμε σε μίξερ πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, κατόπιν ένα ένα τα αυγά, το αλεύρι με το γάλα όπου έχουμε διαλύσει την αμμωνία (με προσοχή γιατί φουσκώνει το γάλα). Όταν αρχίζει να σφίγγει η ζύμη συνεχίζουμε με τα χέρια ή με το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για ζύμες. Δεν θα την κάνουμε πολύ σφιχτή, για να μας γίνουν αφράτα τα κουλούρια. Εάν κολλάει η ζύμη στον πάγκο ή στο τραπέζι που τα πλάθουμε ας λαδώσουμε ελαφρά την επιφάνεια. Τέλος τα πλάθουμε σε παραδοσιακά σχήματα, τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε στους 170 με 180 βαθμούς πάνω κάτω αντίσταση, μέχρι να ροδίσουν (γύρω στο 25 λεπτά η κάθε λαμαρίνα).
Καλή επιτυχία!!!





Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Η αναγέννηση της φύσης!!!

Η πιο όμορφη εποχή είναι η Άνοιξη. Είναι η γιορτή της φύσης, της αναγεννημένης φύσης! Μου είναι απαραίτητη αυτή η αλλαγή και τώρα αυτή την χρονιά περισσότερο. Νομίζω πως συμβάλλει καθοριστικά στην ψυχική ισορροπία του Έλληνα αυτή η ατμόσφαιρα, ο ηλιάκος μας, η ζεστούλα μας, αυτό το φως που αγκαλιάζει τα πάντα, αυτή η φύση που σε πετάει έξω από το σπίτι και σε ταξιδεύει πέρα από τα προβλήματα και την κακομοιριά!
Καθώς μπαίνοβγαίνω αυτές τις μέρες για διάφορες δουλειές του νοικοκυριού, τα λουλουδάκια μου, μου κλείνουν το μάτι και μου ποζάρουν όλο χάρη. Πήρα λοιπόν την κάμερά μου και βγήκα να τραβήξω λίγες φωτογραφίες από τον έξω χώρο  του σπιτιού. Άρχισαν δειλά δειλά να πετάνε βλαστάρια, να φουντώνουν, να ανθίζουν, έτσι χωρίς καμιά περιποίηση, λίγο νεράκι και πολύ φως!!!
Τους χρωστάω όμως και θα έχουν όλη τη φροντίδα που τους αξίζει! Είναι οι εικόνες μου, είναι η αισιοδοξία μου!

Τα γεράνια με τα φοβερά χρώματα και τα πολλά είδη!
Ένα απλό ροζ γεράνι που δέχτηκε τις επισκέψεις των μελισσών!




Το αγιόκλημα μπλεγμένο με τα γεράνια και το δεντρολίβανο, η μυρωδιά του είναι υπέροχη κυρίως το πρωί και το βράδυ που πέφτει η υγρασία!
Η πασχαλιά που την έφτιαξα από σπόρο, κάθε χρόνο μεγαλώνει απίστευτα, το χειμώνα μένει γυμνή στο κρύο και την Άνοιξη γεμίζει με φύλλα και πανέμορφα ευωδιαστά λουλούδια! Είναι ολάνθιστη τώρα το Πάσχα που γιορτάζει και την ονομαστική της εορτή!

Το κλήμα μας, η σουλτανίνα, που παρά τους δυνατούς νοτιάδες, άντεξε και έδεσε τα σταφύλια της. Ο ίσκιος της είναι πολύτιμος, σκεπάζει τη νότια βεράντα όπου χωρίς τον ίσκιο της, η ζέστη είναι ανυπόφορη. Κάθε τόσο μαζεύω τα βελουδένια φύλλα της για τα περίφημα κρητικά, γιαλαντζί ντολμαδάκια.



Δεν μπορούσα να αφήσω παραπονεμένη τη ρίγανη που τρέφει όλων των ειδών τα ζουζούνια και τις μέλισσες φυσικά και που κάθε μέρα την μαδάω για τη σαλάτα μας και τα μοσχομυρισμένα ριγανάτα μας. Σε λίγες μέρες θα την τρυγήσω να την ξεράνω για τον χειμώνα.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Σύκο, γλυκό του κουταλιού!!!

Το ανοιξιάτικό μας γλυκάκι! Κάθε εποχή σ' αυτόν τον ευλογημένο τόπο έχει τις χάρες της και τις χαρές της. Τα φρούτα της και τα γλυκά της! Συκαλάκι γλυκό!!! Μέχρι πότε άραγε θα μπορούμε με το "τίποτα" να φτιάχνουμε και να δημιουργούμε! Ας επωφεληθούμε πριν μας φορολογήσουν και τον αέρα που αναπνέουμε! Αυτό το γλυκό φτιάχνεται με άγρια κυρίως σύκα, επειδή λένε πως είναι και πιο αρωματικά! Ας τα φτιάξει ο καθένας με ότι έχει. Πιστεύω πως και με τα ήμερα γίνεται δουλειά και δεν χαραμίζουμε και τίποτα γιατί τα πρώτα σύκα και από την ήμερη συκιά ούτως ή άλλως πέφτουν. Ακολούθησα τους κανόνες των καλονοικοκυράδων αλλά να με συμπαθάνε, όχι απολύτως! Την έχω γενικά αυτή τη λόξα να παραποιώ δηλαδή τις συνταγές και να προσθέτω ή να αφαιρώ "πράγματα". Έτσι λοιπόν από αυτή την συνταγή παρέλειψα την περιβόητη "ακίνδυνη" γαλαζόπετρα και το ασβεστόνερο. Δεν ξέρω ίσως και να μην κάνουν κακό αλλά και μόνο στη σκέψη ότι με την γαλαζόπετρα ραντίζουν τα ζιζάνια των φυτών, δεν την εμπιστεύομαι. Το ασβεστόνερο από την άλλη δεν μου καλοακούγεται! Άλλωστε και η "καλή " μας Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλει μόνο το "καλό" μας, τα έχει απαγορεύσει! 
Θα φτιάξουμε λοιπόν το γλυκάκι μας χωρίς αυτά κι ας χάσουν το χρωματάκι τους τα σύκα μας ( η γαλαζόπετρα λέει το διατηρεί) και ας μην γίνουν βρε αδελφέ και τραγανά ( χάρις στο ασβεστόνερο). 
Λιγότερο βράσιμο και μια χαρά σκληρούλια γίνονται!
Ας περάσουμε επιτέλους στην απλή απλούστατη συνταγή, όπως είναι και όλες των γλυκών κουταλιού.
Πρώτα διαλέγουμε τα σύκα, λένε ότι η καλύτερη εποχή είναι αρχές Μαϊου, αλλά εδώ στην ανατολική Κρήτη μας, εφέτος μας ταλαιπώρησαν οι δυνατοί και συνεχόμενοι για πολλές μέρες νοτιάδες. Αυτό έκανε τα συκαλάκια μας να βιαστούν να μεγαλώσουν, το οποίο σημαίνει ότι στις αρχές του Μάη δεν θα βρίσκαμε τίποτα.
Αυτή είναι η ήμερη συκιά μας με τα βασιλικά της μαυρόσυκα που το καλοκαίρι εκτός από αυτά που τρώμε και "χαρίζουμε" στους περαστικούς, κάνουμε και λιαστά τις λεγόμενες "πιταρίδες" για τον χειμώνα.
Υλικά:
200 σύκα ( ή να κάνουμε ή να μην κάνουμε, θα χαρίσουμε κιόλας)
5 κιλά ζάχαρη
20 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
χυμός από 4 ζουμερά λεμόνια
προαιρετικά, γαρύφαλλα και αμύγδαλα ή καρύδια,
αμπαρόριζα ή βανίλια για άρωμα
Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά ένα ένα τα συκαλάκια τρίβοντάς τα με τα δάκτυλά μας, γιατί και με τους τελευταίους νοτιάδες έχει παραμείνει λίγη κόκκινη σκόνη επάνω. Κόβουμε λίγο το κοτσανάκι και προσεκτικά με ένα μυτερό μαχαίρι, αφαιρούμε τον αφαλούλη του.

Εννοείται πως χρησιμοποίησα λόγω του πλήθους των σύκων, δύο μεγάλες κατσαρόλες, όπου μοίρασα και τα σύκα και τα υλικά, γιατί πρέπει να τα ξεπικρίσουμε σε μπόλικο νεράκι.

Όταν αρχίσει ο βρασμός πατάμε με μια τρυπητή κουτάλα τα σύκα γιατί ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού. Αυτό το κάνουμε μέχρι να βουλιάξουν. Τα βράζουμε για 5-10 λεπτά και χύνουμε το νερό.
Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Δοκιμάζουμε ένα σύκο για να διαπιστώσουμε την πικράδα τους και ξαναβράζουμε άλλη μια φορά αν χρειαστεί.
Εγώ τα πρώτα σύκα τα έβρασα δύο φορές και τα δεύτερα μία. Αν ήξερα από την αρχή ότι γίνεται και με ένα ξεπίκρισμα θα το έκανα έτσι, γιατί διατηρούν και τη σκληράδα τους και το άρωμά τους!
Με δύο ξεπικρίσματα (επάνω) και με ένα ξεπίκρισμα(κάτω)
                            
Αφήνουμε τα σύκα να στραγγίξουν και κάνουμε τώρα μια άλλη διαδικασία που είναι σημαντική για το γευστικό αποτέλεσμα. Παίρνουμε ένα ξυλάκι από σουβλάκι και τρυπάμε το σύκο από το κοτσάνι προς τα κάτω και - εγώ έκανα και άλλες 4 τρύπες σταυρό λίγο πιο κάτω από το κοτσάνι - ζουλάμε τα σύκα για να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό από το βράσιμο. Αυτό βοηθάει αργότερα για να ρουφήξουν πιο εύκολα το σιρόπι και να γίνουν πάλι ολοστρόγγυλα.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με την ανάλογη ζάχαρη και αφού βράσει γύρω στα 10 λεπτά , ρίχνουμε μέσα τα ζουλιγμένα μας φρουτάκια, βοηθώντας τα πάλι με την τρυπητή κουτάλα να βουλιάξουν. Τα βράζουμε για ένα 10λεπτο και τα αφήνουμε για ένα 24ωρο μέσα στο σιρόπι τους. 
Στο διάστημα αυτό και όσο είναι ζεστά, κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα για να ποτίζονται καλύτερα και περισσότερο.
Την επόμενη μέρα επαναλαμβάνουμε το ίδιο και ή βράζουμε προσθέτοντας το λεμόνι μέχρι να δέσει το σιρόπι ή βράζουμε πάλι για 10 λεπτά και τελειώνουμε το γλυκό την επόμενη μέρα. Όποτε χρειαστεί αφαιρούμε τον αφρό από το πλάι της κατσαρόλας.
Στο τελευταίο βράσιμο εάν μας αρέσει προσθέτουμε ένα κλωναράκι αμπαρόριζα ή βανίλια ή καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο, ή μέσα στο κάθε σύκο από ένα ασπρισμένο αμύγδαλο ή ένα τέταρτο από το καρύδι. Εγώ πρόσθεσα απλώς αμπαρόριζα που το άρωμά της αρέσει σε όλους μας και εάν είχα ( δυστυχώς το παρέλειψα ) θα έβαζα έστω σε λίγα, καρύδι. Το αμύγδαλο όσες φορές το έχω φάει σε γλυκά του κουταλιού, μου φαίνεται άγευστο, ενώ το καρύδι είναι πιο αρωματικό και πιο μαλακό  
Βάζουμε το γλυκό μας σε αποστειρωμένα βάζα και τα γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν
Καλή μας όρεξη και καλό καλοκαίρι με γλυκό συκαλάκι επάνω στο παγωτό μας ή στο γιαούρτι μας!
               Καλή επιτυχία σε όσες το επιχειρήσουν!  

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Πώς πλέκεται η "ωραία πεταλούδα"

Γεια σας φίλοι μου! Αυτής της πεταλούδας τις οδηγίες θα πούμε σήμερα, γι αυτό διάλεξα και πιο ζωντανά και χαρούμενα χρώματα. Το νήμα δηλαδή είναι πολύχρωμο και έρχονται μόνες τους οι αποχρώσεις!
Αρχικά θα σας γράψω κάποιες συντομογραφίες για να μην αναφέρω ολόκληρες τις λέξεις των συμβόλων, που είναι  ενοχλητικό και για μένα αλλά κυρίως για σάς που διαβάζετε συνεχώς τις επαναλαμβανόμενες οδηγίες. 
αλ.(ch)= αλυσιδάκι
β.γ.(sl.st.)= βουβό γαϊτανάκι
α.γ.(sc) = άρριχτο γαϊτανάκι
π.(dc)= ποδαράκι
μ.π.(hdc)= μισό ποδαράκι
δ.π.(tr)= διπλό ποδαράκι
τρ.π.(dtr)= τριπλό ποδαράκι
στλ.(st)= στυλάκι
Με βελονάκι 4,5 Νο πλέκω 8 αλ.(ch) και με β.αλ.(sl st) κλείνουμε σε κύκλο.
1ος γύρος:  Στη συνέχεια  3 αλ.(ch) που μας κάνουν 1 π.(dc) 
άλλα 23 π.(dc) σύνολο δηλαδή 24 μαζί με τα πρώτα 3 αλ.και κλείνουμε με β.αλ.(sl st) στο αρχικό π.(dc) δηλαδή στα πρώτα 3 αλ.(ch).
2ος γύρος: Πλέκουμε 3αλ.(ch) για το πρώτο π.(dc), 3 αλ.(ch), πηδάμε 1 στλ.(st), 1π.(dc), 3 αλ.(ch), πηδάμε 1 στλ.(st), 1π.(dc) μέχρι να έχουμε σύνολο 9 π.(dc) και 8 διαστήματα από 3 αλ.(ch) 
3ος γύρος: Γυρνάμε το πλεκτό και πλέκουμε 6αλ.(ch) Με τα 3 τελευταία πλέκουμε πικό(pico) που κλείνουμε με β.γ.(sl st) στο 3ο αλ.(ch). Έχουμε δηλ. 1π.(pico) με 1 πικό(pico) στην κορυφή του. Στο ίδιο στλ.(st) πλέκουμε άλλα 2 π.(dc) Πηδάμε 1στλ.(st) και πλέκουμε 2π.(dc)στο ίδιο στλ.(st),ακολουθούν 3αλ.(ch), 2π.(dc) στο μεσαίο στλ.(st) από τα 3αλ.(ch) του κάθε διαστήματος του 1ου γύρου. Τελειώνουμε πλέκοντας στο τελευταίο διάστημα, 2π.(dc) στο ίδιο στλ.(st), 1 αλ.(ch), 3 π.(dc). Αφού κλείσουμε το τελευταίο π.(dc)  γυρίζουμε το πλεκτό μας, πλέκουμε 3 αλ.(ch) και φτιάχνουμε 1 πικό(pico) το οποίο κλείνουμε  με β.γ(st) στο στλ.(st) στο πρώτο π.(dc).


 4ος γύρος: Στη συνέχεια 2 β. γ.(sl st) στα επόμενα 2στλ.(st), 6 αλ.(ch) από τα οποία τα 3 είναι για το πικό(pico) και τα άλλα 3αλ.(ch) είναι για το πρώτο π.(dc),
2π.(dc)+1αλ.(ch)+2π.(dc)στο ίδιο στλ.(st), 3 αλ.(ch), 4π.(dc) στο μεσαίο στλ.(st) του πρώτου διαστήματος, 3αλ.(ch), 2π.(dc)+1αλ.(ch)+2π.(dc) στο μεσαίο στλ.(st) του δεύτερου διαστήματος, 3 αλ.(ch),
και συνεχίζουμε με αυτή τη σειρά και στο τέλος του γύρου πλέκουμε 2π.(dc)+1αλ.(ch)+3π(dc) στο ίδιο στλ.(st) από το αντίστοιχο αλυσιδάκι(ch) στο ξεκίνημα του προηγούμενου γύρου. Γυρίζουμε και πλέκουμε 1 πικό(pico),  2β.γ.(sl st), 3αλ.(ch), 1 πικό(pico),
5ος γύρος: 2π.(dc)+1αλ.(ch)+2π.(dc), στο στλ(st) από το αντίστοιχο αλ.(ch) του προηγούμενου γύρου, 3αλ.(ch) και στη συνέχεια πλέκουμε από 2π.(dc) στο ίδιο στλ.(st) σε κάθε ποδαράκι(dc) από τα 4π.(dc) του προηγούμενου γύρου, δηλαδή έχουμε 2π.(dc)+2π.(dc)+2π.(dc)+2π.(dc)= 8 π.(dc) σύνολο, 3αλ.(ch),
2π(dc)+1αλ.(ch)+2π(dc) στο ίδιο στλ.(st) από το αντίστοιχο αλ.(ch) του 4ου γύρου, 3αλ.(ch), 8π(dc), 3αλ(ch),....και τελειώνουμε πάλι με την ομάδα 2π.(dc)+1αλ(ch)+3π.(dc) τα οποία πλέκουμε στο ίδιο στλ.(st) από το αντίστοιχο αλ.(ch) του 4ου γύρου.
Γυρίζουμε και πλέκουμε πικό(pico), 2β.γ.(sl st) στα επόμενα στλ.(st), 
6ος γύρος: στη συνέχεια η διαδικασία 3π.(dc) με πικό(pico),+1αλ.(ch)+2π.(dc), 3αλ.(ch) και εδώ πλέκουμε 8π.(dc) επάνω στα στλ.(st) από τα 8π.(dc) του 5ου γύρου, αλλά με τη σειρά, 1π.(dc)+1αλ.(ch)+1π.(dc)+1αλ.(ch)+1π.(dc)+1αλ.(ch)+1π.(dc)+1αλ.(ch)+1π.(dc)+1αλ.(ch)+1π.(dc)+1αλ.(ch)+1π.(dc)+1αλ(ch)+1π(dc) στη συνέχεια 3αλ.(ch)και 2π.(dc)+1αλ.(ch)+2π.(dc) στο ίδιο στλ.(st).....
 και τελειώνουμε με τη γνωστή ομάδα 2π.(dc)+1αλ(ch)+3π(dc) με ένα πικό(pico).
7ος γύρος: Γυρίζουμε το πλεκτό και... 6αλ.(ch) που μας κάνουν 1 πικό(pico) και 1π.(dc)+2π(dc)+1αλ.(ch)+2π(dc) στο ίδιο στλ.(st), 
4αλ.(ch) και πατώντας στο πρώτο π.(dc) της ομάδας των 8π.(dc) πλέκουμε 3αλ.(ch) και κλείνουμε με άρ.γ.(sc) στο δεύτερο στλ.(st) από το επόμενο π.(dc), 3αλ.(ch) και κλείνουμε στο τρίτο στλ.(st)...σύνολο 7 ομάδες από 3αλ.(ch) επάνω στα στλ.(st) της ομάδας των 8π.(dc) του 6ου γύρου.
συνεχίζουμε με 3αλ., μετά πλέκουμε τα 2π.+1αλ.+2π., 3αλ. ...
και κλείνουμε το γύρο με το πικό(pico)
8ος γύρος: Ξεκινάμε όπως στον 3ο γύρο πάντα [πικό(pico), 3π.(dc)+1αλ.(ch)+2π(dc)], 5αλ.(ch)+ 5 ομάδες από 3αλ.(ch)-που θα τις λέω θηλιές- επάνω στις αντίστοιχες του 7ου γύρου, 5αλ.(ch)και 2π.(dc)+1αλ.(ch)+2π.(dc)+1αλ.(ch)+2π.(dc)+1αλ.(ch)+2π.(dc), 
όλα στο ίδιο στλ.(st) από το αλ.(ch) της ομάδας 2π.(dc)+1αλ.(ch)+2π(dc) του 7ου γύρου, 5αλ.(ch) και τελειώνουμε.
πάλι με 2π.(dc)+1αλ.(ch)+2π.(dc)+ πικό(pico)
9ος γύρος: γυρίζουμε το πλεκτό και ξεκινάμε πάλι με τον ίδιο τρόπο [πικό(pico)+ 3π.(dc)+1αλ(ch)+2π.(dc)], 5αλ.(ch), 4 θηλιές [δηλ. οι ομάδες με τα 3αλ.(ch)], 5αλ.(ch), 2π.(dc)+1αλ.(ch)+2π.(dc) που θα γίνουν στο ίδιο στλ.(st) στο πρώτο αλ.(ch) της ομάδας των 8π.(dc) του 8ου γύρου, 1 πικό(pico)
10ος γύρος: Γυρίζουμε το πλεκτό και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με τη διαφορά ότι πλέκουμε τώρα 3 θηλιές - μην ξεχάμε τα πικό(pico) στην αρχή και στο τέλος της κάθε σειράς.
11ος γύρος: Γυρίζουμε το πλεκτό και πικό(pico), 3π.(dc)+1αλ.(ch)+2π.(dc), 4αλ.(ch), 2 θηλιές, 4αλ.(ch), 2π.(dc)+1αλ.(ch)+3π.(dc)+πικό(pico).
12ος γύρος: Γυρίζουμε το πλεκτό και πλέκουμε το ίδιο αλλά κάνουμε τώρα 1 θηλιά,
13ος γύρος: Γυρίζουμε και, πικό(pico), 3π.(dc)+1αλ.(ch)+2π.(dc)+4αλ.(ch) πατάμε στο στλ.(st) από το μεσαίο αλ.(ch)της μιας θηλιάς, κάνουμε β.γ.(sl st), 4αλ.(ch)+2π.(dc)+1αλ.(ch)+3π.(dc)+πικό(pico),
14ος γύρος: Γυρίζουμε το πλεκτό και, πικό(pico)+3π.(dc)+1αλ.(ch)+2π.(dc)+1αλ.(ch)+1 πικό(pico),+1αλ.(ch)+3π.(dc)+1αλ.(ch)+2π.(dc)+πικό(pico).
Αυτό είναι το πρώτο φτερό της πεταλούδας. Κατά τον ίδιο τρόπο γίνονται και τα άλλα τρία.
Ξεκινώ για το δεύτερο φτερό από το στλ.(st) στο τελευταίο αλ.(ch) της ομάδας 2π(dc)+1αλ.(ch)+2π.(dc)+1αλ.(ch)+2π(dc)+1αλ.(ch)+2π.(dc) που είχα αναλύσει στον 8ο γύρο. Η αρχή είναι πάντα η ίδια, όπως και το τελείωμα.
Οι οδηγίες για να μην κουραζόμαστε είναι οι ίδιες με το πρώτο φτερό.
Έτοιμο και το δεύτερο! Ιδού!

Και το τρίτο!
Επιτέλους απέκτησε και τα τέσσερα φτερά της! Κρύβουμε τις κλωστές στα τελειώματα και.... τί γίνεται τώρα με τις κεραίες;
Εδώ τις έχουμε κι αυτές! Είχαμε αφήσει στον πρώτο γύρο 7αλ.(ch) Σ' αυτά θα πλέξουμε 12αρ.γ.(sc) και στο πέμπτο αλ.(ch), αρ.γ.(sc) από δεξιά, στο πέμπτο αλ.(ch) από αριστερά θα σηκώσουμε από 10αλ.(ch), θα κλείσουμε με β.γ.(sl st) τα τελευταία  4αλ.(ch) σε θηλειά και θα συνεχίσουμε πλέκοντας με β.γ.(sl st) τα υπόλοιπα αλ.(ch). Ξεκινάμε βέβαια πλέκοντας πρώτα τη μία και συνεχίζουμε,  αφού την κλείσουμε, άλλα 2αρ.γ.(sc) και συνεχίζουμε με την δεύτερη. 
 Έτοιμη να πετάξει!!!