Σελίδες

Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013

Κουβερτάκι για μωρούλια!!!


Καλή αρχή λοιπόν, ξεκινώντας με το διαδεδομένο πια πλέξιμο, αλλά επιμένουμε και θέλουμε κι άλλους στην παρέα μας. Είναι τόσο όμορφη και δημιουργική απασχόληση που αξίζει τον κόπο να δοκιμάσει κάποιος να μάθει. Πλέκω από 20 χρονών, εδώ και πολλά χρόνια δηλαδή, έπλεξα με πάθος για όλη την οικογένεια, την εποχή που υπήρχε πάλι η ίδια έξαρση και το ίδιο ενδιαφέρον με σήμερα. Με τη διαφορά πως δεν υπήρχε η ίδια πληροφόρηση και τα χειροτεχνήματά μας τα ξεσηκώναμε από διάφορα περιοδικά που κυκλοφορούσαν τότε, ή τα μοιραζόμασταν μεταξύ μας οι «πλέκτρουσες». Μεσολάβησαν πολλά χρόνια που το «σπορ» αυτό μας τέλειωσε και τα μαγαζιά με τα νήματα έκλεισαν το ένα πίσω από το άλλο! Στενοχωριόμουν πολύ γιατί άκουγα και έβλεπα βέβαια πως « δεν συμφέρει να πλέκεις αφού υπάρχουν έτοιμα και δεν βασανίζεσαι κιόλας!». Σ’ εμένα όμως άρεσε αυτή ακριβώς η διαδικασία, το ταξίδι αυτό το δημιουργικό που υπάρχει σε οτιδήποτε φτιάχνεις μόνος σου! Τί είναι αυτό το θαυματουργό εργαλιάκι, το βελονάκι ή οι βελόνες, δυο πραγματάκια που τα κουβαλάς όπου θέλεις και με λίγο νήμα, απασχολείσαι ευχάριστα και αποτελεσματικά.
Να λοιπόν πάλι που ξαναήρθε στη μόδα αυτό το ξεχασμένο πάθος, που με τη βοήθεια της τεχνολογίας έγινε πολύ διαδεδομένο και τα σχέδια είναι πια ανεξάντλητα, για να μην αναφέρω και την ποικιλία από τα νήματα!
Θα σας παρουσιάσω τώρα, ένα παιδικό κουβερτάκι που το έπλεξα με πολλή αγάπη για ένα μωρούλι, κοριτσάκι. Μου άρεσε το νήμα αυτό γιατί ήθελα να ξεφύγω από το καθιερωμένο, γαλάζιο για τα αγοράκια και ροζ για τα κοριτσάκια και επίσης, είναι και πολύ απαλό στην αφή.  


    
Χρησιμοποίησα βελονάκι(hook) 5,0No, αλλά μπορεί να πλεχτεί και με μικρότερο. Εξαρτάται πόσο αφράτο το θέλετε και είναι σε σχέση με τον τρόπο πλεξίματός σας (σφιχτός ή όχι ή κανονικός)


Γαϊτανάκια (γ) ή αλυσιδάκια

Είναι οι θηλιές. Εκεί που βουτάς το βελονάκι. Γαϊτανάκι αρχής (γ.α) είναι η πρώτη θηλιά  για να ξεκινήσει το πλεκτό.

Ζετέ

Είναι το ρίξιμο της κλωστής, όταν παίρνουμε κλωστή με το βελονάκι. Εγώ το λέω “βουτάω κλωστή”

Γαϊτανάκια στον αέρα (γ.α)

US: Chain (ch) – UK: Chain (ch)
Η γνωστή αλυσίδα.  Το βελονάκι είναι περασμένο σε ένα γαϊτανάκι (θηλιά), ζετέ στο βελονάκι, τραβάς το βελονάκι και το περνάς μαζί με το ζετέ μέσα από το γαϊτανάκι.

Βουβά γαϊτανάκια (β ή β.γ.)

US: Slip stitch (sl st) – UK: Slip stitch (sl st)
Μπήξτε το βελονάκι σε 1 γαϊτανάκι, ζετέ στο βελονάκι, τραβήξτε το ζετέ να περάσει μέσα από τα 2 γαϊτανάκια που έχετε στο βελονάκι.

Αριχτά γαϊτανάκια (αρ)

US: Single Crochet (sc) – UK: Double Crochet (dc)
Μπήξτε το βελονάκι σε 1 γαϊτανάκι, ζετέ στο βελονάκι, τραβήξτε θηλιά, ζετέ στο βελονάκι, περάστε το ζετέ μέσα από τις δύο θηλιές. 

Μισό ποδαράκι (1/2 πδ)

US: Half Double Crochet (hdc) – UK: Half Treble (htr)
Ζετέ στο βελονάκι, μπήξτε σε 1 γαϊτανάκι, ζετέ στο βελονάκι, τραβήξτε θηλιά, ζετέ στο βελονάκι και κλείστε τις 3 θηλιές που έχετε στο βελονάκι.

Ποδαράκι (πδ)

US: Double crochet (dc) – UK: Treble (tr)
Ζετέ στο βελονάκι, μπήξτε σε 1 γαϊτανάκι, τραβήξτε θηλιά, ζετέ στο βελονάκι, κλείστε τις 2 θηλιές, κλείστε τις άλλες 2 θηλιές.

Διπλό ποδαράκι (2πλο πδ)

US: Triple Crochet ή Treble (trc) – UK: Double Treble (dtr)
2 ζετέ στο βελονάκι, μπήξτε σε 1 γαϊτανάκι, τραβήξτε θηλιά, ζετέ στο βελονάκι, κλείστε 2 θηλιές, ζετέ στο βελονάκι, κλείστε άλλες  2 θηλιές, ζετέ στο βελονάκι, κλείστε τις 2 τελευταίες θηλιές.

Τριπλό ποδαράκι (3πλο πδ)

US: Double treble (dtr) – UK: Triple treble (ttr)
3 ζετέ στο βελονάκι και κλείστε 2-2 τις θηλιές όπως στο διπλό ποδαράκι

Πικό

US: Picot () – UK: Picot ()
Πλέξτε γαϊτανάκια στον αέρα (αλυσίδα) και  κάντε 1 βουβό ή 1 άρριχτο στο πρώτο γαϊτανάκι στον αέρα ή στο προηγούμενο γαϊτανάκι 

http://ergahandmade.blogspot.gr/2013/02/blog-post_23.html

How to Work Front-Post Double-Crochet Stitches

7 of 8 in Series: The Essentials of Double Crochet
Front post stitches are raised crochet stitches on the surface of the fabric facing you. You can create a front-post double-crochet (abbreviated FP dc) stitch with these steps and some practice.
1

Work a row of normal double crochet (dc) for the first row and turn.

Follow the standard procedure for creating a row.
2

Chain (ch) 2 for your first double crochet.

Because a post stitch is shorter than a normal stitch, you make the turning chain with one chain stitch less than the normal turning chain requires.
3

Yarn over (yo) and insert your hook from front to back between the posts of the first and second double crochet of the row below, and then from back to front again between the posts of the second and third stitches.

The hook should now be positioned horizontally behind the double crochet that you’re working around.
4

Yarn over and draw the yarn around the post of the stitch.

You now have 3 loops on the hook.
5

Yarn over and draw the yarn through the 2 loops on the hook, twice.

One front post double crochet (FP dc) is complete.
6

Take a look at the symbol for front post double crochet.

Stitch diagrams use symbols to give you a pictorial description of the patterndesign — and may or may not include written directions. This is the symbol for front post double crochet in crochet stitch diagrams.
  Αρχίζω πλέκοντας 4 (ch) αλυσιδάκια τα οποία ενώνω σε κύκλο.
  Πλέκω 3 (ch)αλυσιδάκια που αντιστοιχούν σε 1(dc) ποδαράκι
  1ος γύρος:....και στη συνέχεια άλλα 11(dc) ποδαράκια, συνολικά δηλ. 12(dc) ποδαράκια και κλείνω με (sl st)απλό περνώντας το νήμα στο τελευταίο από τα 3(ch)  αλυσιδάκια (που μας έκανε το πρώτο ποδαράκι)
  2ος γύρος: Αρχίζω πάντα κάνοντας για το αρχικό ποδαράκι,(3ch=1dc) 3 αλ. Με  ζετέ στο βελονάκι, το μπήγω πίσω από το(first dc) πρώτο ποδαράκι ( που φτιάξαμε με τα τρία αλ.) του 1ου γύρου και κάνω το(second dc) δεύτερο ποδαράκι.
  Συνεχίζω με αυτό τον τρόπο...
  ...μέχρι να ολοκληρώσω τον κύκλο και κλείνω πάλι με απλό όπως και προηγουμένως. Τώρα έχω 24(dc)[12dc+12fp dc]
  3ος γύρος: συνεχίζω με 3(ch=1dc) αλ. και ακολουθούμε τη σειρά (2dc,1fpdc) δυο ποδαράκια και ένα ανάγλυφο μέχρι να τελειώσει ο γύρος ( προσοχή τα ανάγλυφα ποδαράκια τα σχηματίζουμε πάντα επάνω στα προηγούμενα) Τώρα έχουμε 36(dc) ποδαράκια, 12 (fp dc) ανάγλυφα και 24 (dc) κανονικά.
  4ος γύρος: Συνεχίζουμε με 3 (dc)ποδαράκια και 1(fp dc) ανάγλυφο και κλείνουμε. Έχουμε 48 (dc)ποδαράκια :12(fp dc) ανάγλυφα και 36(dc) κανονικά
  5ος γύρος: 4(dc) κανονικά ποδαράκια και 1(fp dc)ανάγλυφο, σύνολο 60(dc)  ποδαράκια: 12 (fp dc) ανάγλυφα και 48(dc) κανονικά                                                                                                        
  6ος γύρος: Πλέκουμε 4(ch) αλ. για να σχηματίσουμε ένα διπλό ποδαράκι,  ζετέ στο βελονάκι, το μπήγουμε στο επόμενο πίσω στυλάκι και πλέκουμε ένα ποδαράκι (1 trc, 1dc),                                  
   ....ζετέ στο βελονάκι, το μπήγουμε στο επόμενο πίσω στυλάκι και πλέκουμε μισό ποδαράκι(1 hdc)
  ....συνεχίζουμε πλέκοντας εννέα βουβά αλυσιδάκια στα επόμενα εννέα πίσω στυλάκια...(9 sc)
  ....πάντα στο επόμενο πίσω στυλάκι, πλέκουμε τώρα μισό ποδαράκι...(1hdc),
  ποδαράκι(1dc)

  ...διπλό ποδαράκι, τρία αλυσιδάκια, διπλό ποδαράκι, ποδαράκι, μισό ποδαράκι...(1trc,3ch,1trc,1dc,1hdc)
  .....εννέα βουβά αλυσιδάκια....(9 sc)
  ...και κλείνουμε αφού έχουμε σχηματίσει το τετράγωνο μοτίφ
  7ος γύρος: και τελευταίος: πλέκουμε (sl st) βουβά αλυσιδάκια επάνω στα αντίστοιχα της προηγούμενης σειράς....
  πέντε βουβά περνώντας το νήμα μέσα από τα τρία αλυσιδάκια της προηγούμενης σειράς..(5sl st)
  συνεχίζουμε επαναλαμβάνοντας μέχρι να κλείσει ο γύρος και επιτέλους... τελειώσαμε!!!!
  γυρίζουμε το μοτίφ στη πίσω μεριά και στερεώνουμε το νήμα που κόψαμε, περνώντας το σε σακοράφα
  Όλα τα μοτίφ πριν την ένωση της κουβερτούλας!   Σας εύχομαι καλή επιτυχία αν θελήσετε να την φτιάξετε!
  http://www.redheart.com/files/patterns/pdf/CTFeb08-68.pdf


  5 σχόλια:

  1. Καλως σε βρηκα!!!!!Το κουβερτακι ειναι μια γλυκα γεια στα χερακια σου!!!!!!

   ΑπάντησηΔιαγραφή
   Απαντήσεις
   1. Σ'ευχαριστώ πολύ καινούρια μου φίλη, ελπίζω και εύχομαι να έχεις την ίδια γνώμη και για τα επόμενα έργα μου!

    Διαγραφή
  2. τι σχολιο να γραψω????????? το εχω εντυπωσιαστει ειναι απλα λιγο!!!!!!!!!!!!!!!!! υπεροχοτατο!!!! και εξαιρετικη παρουσιαση!!!! με απιστευτη λεπτομερεια στις φωτογραφιες!!! Σ Υ Γ Χ Α Ρ Η Τ Η Ρ Ι Α!!!! ♥ :)

   ΑπάντησηΔιαγραφή
   Απαντήσεις
   1. θα σε παρακολουθώ και σένα και τις δημιουργίες σου που δεν πάνε πίσω, γιατί μ' έχεις κατασκλαβώσει με τα ενθουσιώδη σου σχόλια!Τώρα που γίνομαι περισσότερο γνώστης του αντικειμένου (του τεχνολογικού), θα εκδηλωθώ! <3 <3

    Διαγραφή
  3. Καλημέρα! Είμαι πολύ χαρούμενη που βρήκα ελληνικό μπλόγκ με τέτοιες δημιουργίες! Μήπως υπάρχει κάποιο βίντεο με τον τρόπο που γίνονται τα αλυσιδάκια και τα ποδαράκια και όλα αυτά; όπως καταλαβαίνεις είμαι εντελώς αρχάρια.. :)

   ΑπάντησηΔιαγραφή