Σελίδες

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

Βασιλόπιτα από την Κρήτη!

Αποχαιρετώντας το 2013, που όπως λέμε, τόοοσα δεινά μας έφερε, εγώ λέω πως δεν φταίει ο χρόνος, αλλά οι "κακο χρόνο νάχουν" ανευθυνοϋπεύθυνοι που μας ταλαιπωρούν!
Καλώς να ορίσει λοιπόν το 2014, με υγεία, δουλειά, αισιοδοξία και ανοικτά μάτια!
Έφτιαξα την βασιλοπιτούλα μου για να γιορτάσουμε κι εμείς δεν ξέρουμε τί και την ονόμασα "Βασιλόπιτα Κρήτης" και γιατί είναι από μια παραλλαγή κρητικής συνταγής, αλλά και επειδή η παραλλαγή είναι  από εμένα, την κρητικοπούλα!
Υλικά:
640 γραμμάρια αλεύρι
480 γραμμάρια ζάχαρη
5 αυγά 
Χυμό πορτοκαλιού 400-450 γρ.
160 γρ. βούτυρο ή περίπου 1 φλυτζάνι του τσαγιού πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ρακί ή κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία γεμάτο ( την διαλύουμε στον χυμό πορτοκαλιού)
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κούπα καρύδια αλεσμένα στο μούλτι 
2 καψάκια βανίλια 
4-5 κόκκους μαστίχα Χίου - αλεσμένη με ζάχαρη στο μούλτι για να μην κολλήσει 
1 σοκολάτα κουβερτούρα 125 γραμμαρίων, θρυμματισμένη με μαχαίρι επάνω σε ξύλο κοπής
Εκτέλεση:
Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά








κοσκινίζουμε το αλεύρι.


Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη και αφού ασπρίσουν ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Στη συνέχεια διαδοχικά το αλεύρι με το χυμό πορτοκαλιού, όπου έχουμε διαλύσει την αμμωνία. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα. Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί Νο  33  και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.


Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους!!!

6 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ πολύ ΠΛΕΚΤΟΚΟΡΙΤΣΟ, πολλές ευχές!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eυχαριστώ πολύ, χρόνια πολλά Δημιουργία, με υγεία και χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή