Σελίδες

Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικο Ρύζι, με Δαμάσκηνα, Σύκα, Σταφίδες και Κοτόπουλο

Μια από τις υπέροχες γεύσεις που κυριάρχησαν στο φετινό μας γιορτινό τραπέζι, ήταν το πεντανόστιμο ρυζάκι μου, που η έμπνευση της τελευταίας στιγμής, έκανε το θαύμα της. 

Θα χρειαστούμε!

3 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι Parboiled

3 με 4 κουταλιές βούτυρο (μινερβίνη με 5% βούτυρο γάλακτος)

500 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φετούλες

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

6 φλιτζ. ζωμός κοτόπουλου χωρίς λιπαρά

Αλάτι, πιπέρι, κάρυ

2 φιλεταρισμένα μπούτια κοτόπουλου με το πλαϊνό τους κομμάτι, ή 1 μεγάλο στήθος.

500 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι αποξηραμένα

10-20 σύκα αποξηραμένα

1 φλιτζ. σταφίδες ξανθές ή μαύρες

1 φλιτζ. καρύδια ψιλοκομμένα
1/2 κρασοπότηρο λικέρ ρόδι ( ή άλλο γλυκόπιοτο λικέρ)

Χυμό από ένα ζουμερό πορτοκάλι

1 κρασοπότηρο λευκό κρασί



Εκτέλεση: 
Για τον ζωμό

Αφαιρούμε την πέτσα από τα μπούτια κοτόπουλου και φιλετάρουμε. Σε μια κατσαρόλα μικρή τοποθετούμε τα κόκαλα με τα υπολείμματα κρέατος, από τα μπουτάκια, προσθέτουμε νερό και τα βράζουμε 10΄περίπου για να πάρουμε τα 6 φλιτζ. ζωμό που χρειαζόμαστε. 


Για το ρύζι

Σε μεγαλύτερη κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι σε 2 κουταλιές βούτυρο, μέχρι να γίνει διάφανο και προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα μανιτάρια και ροδίζουμε ελαφρά. Ρίχνουμε σταδιακά τον ζωμό, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και κάρυ, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει μέχρι να πιεί τα υγρά του. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το κρατάμε ζεστό, σκεπάζοντάς το με καθαρή πετσέτα και το καπάκι της κατσαρόλας.



Σε μικρή κατσαρόλα, σοτάρουμε ελαφρά σε μία ή δύο κουταλιές βούτυρο, τα δαμάσκηνα, τα σύκα, τις σταφίδες και τα καρύδια. Σβήνουμε με ½ κρασοπότηρο λικέρ ρόδι ( ή άλλο γλυκόπιοτο λικέρ), χαμηλώνουμε θερμοκρασία και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το κρασί. Τα αφήνουμε  να μαλακώσουν μέχρι να μελώσουν και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.



Σερβίρισμα:

 Σε μια φόρμα κέικ, τοποθετούμε το ρύζι πατώντας το ελαφριά με την κουτάλα σερβιρίσματος προσέχοντας, να ενωθούν απλά οι κόκκοι του ρυζιού και όχι να πατικωθούν. Σκεπάζουμε τη φόρμα με μια πιατέλα, την αναποδογυρίζουμε και την αφαιρούμε προσεκτικά για να παραμείνει το φορμαρισμένο ρύζι ανέπαφο μέσα στην πιατέλα. Τέλος τοποθετούμε στο κέντρο όλα μας τα γλυκομαγειρεμένα φρουτάκια  και τοποθετούμε στο γιορτινό τραπέζι μαζί με τα υπόλοιπα καλούδια!



Καλή Επιτυχία για όσους το εμπιστευτούν, Καλή Όρεξη και Καλή Χρονιά!

2 σχόλια: