Σελίδες

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

Σύκο, γλυκό του κουταλιού!!!

Το ανοιξιάτικό μας γλυκάκι! Κάθε εποχή σ' αυτόν τον ευλογημένο τόπο έχει τις χάρες της και τις χαρές της. Τα φρούτα της και τα γλυκά της! Συκαλάκι γλυκό!!! Μέχρι πότε άραγε θα μπορούμε με το "τίποτα" να φτιάχνουμε και να δημιουργούμε! Ας επωφεληθούμε πριν μας φορολογήσουν και τον αέρα που αναπνέουμε! Αυτό το γλυκό φτιάχνεται με άγρια κυρίως σύκα, επειδή λένε πως είναι και πιο αρωματικά! Ας τα φτιάξει ο καθένας με ότι έχει. Πιστεύω πως και με τα ήμερα γίνεται δουλειά και δεν χαραμίζουμε και τίποτα γιατί τα πρώτα σύκα και από την ήμερη συκιά ούτως ή άλλως πέφτουν. Ακολούθησα τους κανόνες των καλονοικοκυράδων αλλά να με συμπαθάνε, όχι απολύτως! Την έχω γενικά αυτή τη λόξα να παραποιώ δηλαδή τις συνταγές και να προσθέτω ή να αφαιρώ "πράγματα". Έτσι λοιπόν από αυτή την συνταγή παρέλειψα την περιβόητη "ακίνδυνη" γαλαζόπετρα και το ασβεστόνερο. Δεν ξέρω ίσως και να μην κάνουν κακό αλλά και μόνο στη σκέψη ότι με την γαλαζόπετρα ραντίζουν τα ζιζάνια των φυτών, δεν την εμπιστεύομαι. Το ασβεστόνερο από την άλλη δεν μου καλοακούγεται! Άλλωστε και η "καλή " μας Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλει μόνο το "καλό" μας, τα έχει απαγορεύσει! 
Θα φτιάξουμε λοιπόν το γλυκάκι μας χωρίς αυτά κι ας χάσουν το χρωματάκι τους τα σύκα μας ( η γαλαζόπετρα λέει το διατηρεί) και ας μην γίνουν βρε αδελφέ και τραγανά ( χάρις στο ασβεστόνερο). 
Λιγότερο βράσιμο και μια χαρά σκληρούλια γίνονται!
Ας περάσουμε επιτέλους στην απλή απλούστατη συνταγή, όπως είναι και όλες των γλυκών κουταλιού.
Πρώτα διαλέγουμε τα σύκα, λένε ότι η καλύτερη εποχή είναι αρχές Μαϊου, αλλά εδώ στην ανατολική Κρήτη μας, εφέτος μας ταλαιπώρησαν οι δυνατοί και συνεχόμενοι για πολλές μέρες νοτιάδες. Αυτό έκανε τα συκαλάκια μας να βιαστούν να μεγαλώσουν, το οποίο σημαίνει ότι στις αρχές του Μάη δεν θα βρίσκαμε τίποτα.
Αυτή είναι η ήμερη συκιά μας με τα βασιλικά της μαυρόσυκα που το καλοκαίρι εκτός από αυτά που τρώμε και "χαρίζουμε" στους περαστικούς, κάνουμε και λιαστά τις λεγόμενες "πιταρίδες" για τον χειμώνα.
Υλικά:
200 σύκα ( ή να κάνουμε ή να μην κάνουμε, θα χαρίσουμε κιόλας)
5 κιλά ζάχαρη
20 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
χυμός από 4 ζουμερά λεμόνια
προαιρετικά, γαρύφαλλα και αμύγδαλα ή καρύδια,
αμπαρόριζα ή βανίλια για άρωμα
Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά ένα ένα τα συκαλάκια τρίβοντάς τα με τα δάκτυλά μας, γιατί και με τους τελευταίους νοτιάδες έχει παραμείνει λίγη κόκκινη σκόνη επάνω. Κόβουμε λίγο το κοτσανάκι και προσεκτικά με ένα μυτερό μαχαίρι, αφαιρούμε τον αφαλούλη του.

Εννοείται πως χρησιμοποίησα λόγω του πλήθους των σύκων, δύο μεγάλες κατσαρόλες, όπου μοίρασα και τα σύκα και τα υλικά, γιατί πρέπει να τα ξεπικρίσουμε σε μπόλικο νεράκι.

Όταν αρχίσει ο βρασμός πατάμε με μια τρυπητή κουτάλα τα σύκα γιατί ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού. Αυτό το κάνουμε μέχρι να βουλιάξουν. Τα βράζουμε για 5-10 λεπτά και χύνουμε το νερό.
Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Δοκιμάζουμε ένα σύκο για να διαπιστώσουμε την πικράδα τους και ξαναβράζουμε άλλη μια φορά αν χρειαστεί.
Εγώ τα πρώτα σύκα τα έβρασα δύο φορές και τα δεύτερα μία. Αν ήξερα από την αρχή ότι γίνεται και με ένα ξεπίκρισμα θα το έκανα έτσι, γιατί διατηρούν και τη σκληράδα τους και το άρωμά τους!
Με δύο ξεπικρίσματα (επάνω) και με ένα ξεπίκρισμα(κάτω)
                            
Αφήνουμε τα σύκα να στραγγίξουν και κάνουμε τώρα μια άλλη διαδικασία που είναι σημαντική για το γευστικό αποτέλεσμα. Παίρνουμε ένα ξυλάκι από σουβλάκι και τρυπάμε το σύκο από το κοτσάνι προς τα κάτω και - εγώ έκανα και άλλες 4 τρύπες σταυρό λίγο πιο κάτω από το κοτσάνι - ζουλάμε τα σύκα για να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό από το βράσιμο. Αυτό βοηθάει αργότερα για να ρουφήξουν πιο εύκολα το σιρόπι και να γίνουν πάλι ολοστρόγγυλα.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με την ανάλογη ζάχαρη και αφού βράσει γύρω στα 10 λεπτά , ρίχνουμε μέσα τα ζουλιγμένα μας φρουτάκια, βοηθώντας τα πάλι με την τρυπητή κουτάλα να βουλιάξουν. Τα βράζουμε για ένα 10λεπτο και τα αφήνουμε για ένα 24ωρο μέσα στο σιρόπι τους. 
Στο διάστημα αυτό και όσο είναι ζεστά, κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα για να ποτίζονται καλύτερα και περισσότερο.
Την επόμενη μέρα επαναλαμβάνουμε το ίδιο και ή βράζουμε προσθέτοντας το λεμόνι μέχρι να δέσει το σιρόπι ή βράζουμε πάλι για 10 λεπτά και τελειώνουμε το γλυκό την επόμενη μέρα. Όποτε χρειαστεί αφαιρούμε τον αφρό από το πλάι της κατσαρόλας.
Στο τελευταίο βράσιμο εάν μας αρέσει προσθέτουμε ένα κλωναράκι αμπαρόριζα ή βανίλια ή καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο, ή μέσα στο κάθε σύκο από ένα ασπρισμένο αμύγδαλο ή ένα τέταρτο από το καρύδι. Εγώ πρόσθεσα απλώς αμπαρόριζα που το άρωμά της αρέσει σε όλους μας και εάν είχα ( δυστυχώς το παρέλειψα ) θα έβαζα έστω σε λίγα, καρύδι. Το αμύγδαλο όσες φορές το έχω φάει σε γλυκά του κουταλιού, μου φαίνεται άγευστο, ενώ το καρύδι είναι πιο αρωματικό και πιο μαλακό  
Βάζουμε το γλυκό μας σε αποστειρωμένα βάζα και τα γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν
Καλή μας όρεξη και καλό καλοκαίρι με γλυκό συκαλάκι επάνω στο παγωτό μας ή στο γιαούρτι μας!
               Καλή επιτυχία σε όσες το επιχειρήσουν!  

10 σχόλια:

  1. Θα το επιχειρήσω με τις δικές σου συμβουλές!!! Φαίνεται τέλειο από την φωτογραφία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρελαίνομαι για συκαλάκι και το δικό σου φαίνεται τόσο πετυχημένο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ παιδιά! μακάρι να μπορούσα να σας κεράσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το γλυκάκι σου φαίνεται απίθανο!!!
    καλοφάγωτο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαινεταο νοστιμοτατο!!!!!Γεια στα χερακια σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έγινε πράγματι πολύ ωραίο! Σας ευχαριστώ όλες πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο θεός σε έστειλε!!!
    Μόλις μου έδωσε μια φίλη σύκα να φτιάξω το γλυκό μαζί με τη γαλαζόπετρα...και ήμουν πολύ σκεφτική γι΄αυτή...κι έρχομαι να σε γνωρίσω και πέφτω πάνω σε συνταγή!!!!
    Η αλήθεια είναι πως μοιάζει με αυτή που μου έδωσε και η φίλη μου, αλλά προτιμώ να αποφύγω τελείως τη γαλαζόπετρα!
    Να είσαι καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλησπέρα! βοήθησέ με, σε παρακαλώ...πώς καθαρίζουμε την κατσαρόλα μετά από την ''κόλλα'' του σύκου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ¨Αργησα να ανακαλύψω το blog σου και τώρα δεν θα υπάρχουν κατάλληλα σύκα! Ο λόγος που δεν έχω φτιαξει ποτέ είναι ότι δεν φανταζόμουν ότι μπορεί να γίνονται χωρίς ασβεστόνερο (είναι από τα λίγα γλυκά του κουταλιού που λατρεύω για τη φανταστική γευση και το υπέροχο άρωμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή