Σελίδες

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Καλιτσούνια ανεβατά!

Την απαιτούν λέει οι μέρες αυτή τη "γλυκομανία" γι αυτό κι εγώ πιστή στις οικογενειακές συνήθειες, ακολούθησα και ομολογουμένως με πολλή κούραση! Παλεύοντας με ενοχές που μας φόρτωσαν στις πλάτες μας οι επιτήδειοι, έφτιαξα όσο πιο οικονομικά μπορούσα, αυτά όλα τα "πασχαλινά", γιατί είπαμε να μην το βάλουμε κάτω, να τα ξεπεράσουμε όλα, όρθιοι!  
Δεν νομίζω να λείπουν από κανένα μας τα προβλήματα, αλλά μια και μας δίνουν τον ελεύθερο χρόνο, λόγω ανεργίας, ας τον διαχειριστούμε όσο πιο δημιουργικά μπορούμε. Και ναι, ότι φτιάχνουμε με αγάπη, είναι δημιουργία! Κι όταν δημιουργείς, υπάρχεις, για τον εαυτό σου και για τους άλλους!
Καλιτσούνια ανεβατά:
Υλικά:
4 αυγά
1 ποτήρι γάλα
1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο
1 ποτήρι ζάχαρη
3 φακελάκια μαγιά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μαστίχα Χίου, μαχλέπι τριμμένο, ότι προτιμά ο καθένας ή και τα δύο
σουσάμι
Γέμιση:
1 κιλό περίπου μυζήθρα στην οποία προσθέτουμε ένα αυγό, όση ζάχαρη επιθυμούμε, κανέλα και προαιρετικά, δυόσμο. Κατόπιν πατάμε τη μυζήθρα με πιρούνι, για να ανακατωθούν τα υλικά, προσέχοντας να μην γίνουν σαν κρέμα.
Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά στο μισό γάλα (ζεστό) και κάνουμε ένα χυλό παχύρρευστο, προσθέτοντας αλεύρι  (από το κιλό). Την αφήνουμε να φουσκώσει και σε μια λεκάνη ανακατώνουμε τη ζάχαρη, τα μυρωδικά και το υπόλοιπο γάλα καυτό. Στη συνέχεια σπάμε τα αυγά και τα ανακατώνουμε όλα μαζί με τα χέρια. Προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και τέλος το αλεύρι.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο (όχι καυτό) και ρίχνουμε λίγο λίγο στη λεκάνη. Ανασηκώνουμε από τις άκρες το ζυμάρι και το διπλώνουμε κλείνοντας μέσα το βούτυρο. Συνεχίζουμε μέχρι να ρουφήξει σιγά σιγά και σταδιακά όλο το βούτυρο. Αφήνουμε τη ζεστή μας ζύμη σε ζεστό μέρος ή σκεπασμένη με μεμβράνη σε φούρνο στους 40 βαθμούς.
Όταν φουσκώσει, παίρνουμε τραβηχτά λίγο ζυμάρι, ανοίγουμε απαλά με τα χέρια μας σε χοντρουλό πιτάκι, βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας μυζύθρα και κλείνουμε από κάτω σε μπαλάκι στο μέγεθος πιο μικρό από το μπαλάκι του τένις. Τα απλώνουμε σε απόσταση στη λαμαρίνα, τα αφήνουμε να φουσκώσουν και τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό που το αραιώνουμε με λίγο νερό. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε μετά και σουσάμι.Τα ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά σε πάνω κάτω αντίσταση στους 170 με 180 βαθμούς.
Σημείωση: Τη μαστίχα την τρίβουμε στο μούλτι μαζί με λίγη ζάχαρη, για να μην κολλήσει. 

Αφού κρυώσουν τα τυλίγω με μεμβράνη για να διατηρηθούν φρέσκα και μαλακά!

                                     
                                      Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου