Σελίδες

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Γλυπτική με το βελονάκι


Οδηγίες για το ανάγλυφο λουλούδι:
Το σχεδιάγραμμα νομίζω θα σας χρειαστεί και για επόμενα ίσως πλεκτά. Θα σας αναρτήσω και ένα άλλο πίνακα με τα σύμβολα που αν προσέξετε λίγο, θα τα μάθετε. Εάν τώρα διαθέτετε και εκτυπωτή θα ήταν πολύ βολικό να εκτυπώσετε και το σχεδιάγραμμα και τα σύμβολα για να μην μένετε στον υπολογιστή υποχρεωτικά όση ώρα το προσπαθείτε. 

Ξεκινάμε λοιπόν πλέκοντας 7 αλυσιδάκια, τα οποία κλείνουμε σε κύκλο πατώντας στο στυλάκι από το πρώτο αλυσιδάκι
1ος γύρος: πλέκουμε, βουτώντας το βελονάκι μέσα στον κύκλο, 16 άρριχτα γαϊτανάκια και κλείνουμε στο στυλάκι από το πρώτο άρριχτο γαϊτανάκι.
2ος γύρος: πλέκουμε 3 αλυσιδάκια, πηδάμε 1 αλυσιδάκι και μπήγουμε το βελονάκι στο επόμενο, κάνουμε 1 άρριχτο γαϊτανάκι, στη συνέχεια και για άλλες 7 φορές ακολουθούμε τη σειρά ( 3 αλυσιδάκια, πηδάμε ένα, κλείνουμε με άρριχτο).
3ος γύρος: Έχουμε τώρα σύνολο 8 διαστημάτων που αποτελούνται από 3 αλυσιδάκια


Μεγαλώνουμε λίγο την τελευταία θηλιά και φέρνοντάς την μπροστά,
την περνάνε μέσα από το πρώτο διάστημα και στη συνέχεια πλέκουμε 3 αλυσιδάκια που θα μας κάνουν το πρώτο ποδαράκι
4ος γύρος: συνεχίζουμε πάντα στο πρώτο διάστημα και πλέκουμε άλλα 7 ποδαράκια, σύνολο δηλαδή 8 π.
Αφού πλέξουμε  το όγδοο π. στη συνέχειά του πλέκουμε 3 αλυσιδάκια.
Γυρνάμε το πλεκτό μας από την πίσω πλευρά 

5ος γύρος: πλέκουμε στο ίδιο στυλάκι άλλο 1 ποδαράκι, στη συνέχεια από 1 ποδαράκι σε κάθε στυλάκι και στο τελευταίο πλέκουμε 2 π. Έχουμε τώρα σύνολο 10 ποδαράκια. Πλέκουμε πάλι στη συνέχεια από το τελευταίο ποδαράκι, 3 αλυσιδάκια και
γυρίζουμε το πλεκτό μας, μπροστά
                                                              ( πίσω πλευρά)
6ος γύρος: και όπως δείχνει η φωτογραφία, το κατεβάζουμε πιο χαμηλά και περνάμε το βελονάκι μέσα από το δεύτερο διάστημα και 
                                      ( μπροστινή πλευρά και στρίβω προς τα πίσω το πέταλο)
κλείνουμε με βουβό γαϊτανάκι
Εδώ φαίνεται η πίσω πλευρά, που έχω κλείσει το πρώτο πέταλο και ετοιμάζομαι να στρίψω και το δεύτερο προς το επόμενο κενό διάστημα ( που κάναμε με τα 3 αλυσιδάκια...)
Πλέκουμε με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα πέταλα και κλείνουμε επίσης, με τον ίδιο τρόπο και στα υπόλοιπα διαστήματα


με το δείκτη μας και τον αντίχειρα στρογγυλεύουμε λίγο τα πέταλα και ιδού!!!


                                                  ( Το κάτω μέρος του λουλουδιού)
Οδηγίες για το υπόλοιπο μοτίφ: 
( αν θέλουμε το σταματάμε εδώ, αλλιώς συνεχίζουμε)
 Θυμόσαστε τα 3 αλυσιδάκια που κάναμε στον τελευταίο γύρο, στο τελείωμα κάθε πέταλου, που το στρίβαμε και το ενώναμε με τα επόμενα διαστήματα; Λοιπόν:
1ος γύρος: Με αλλαγή χρώματος βουτάμε το βελονάκι στο δεύτερο αλυσιδάκι από την ομάδα των 3αλ. και πλέκουμε 5 αλυσιδάκια, βουτάμε στο δεύτερο πάλι από τα επόμενα 3αλ. και κάνουμε άρριχτο γαϊτανάκι, επαναλαμβάνουμε για άλλες 6 φορές (δηλ. μέχρι τώρα συνολικά, 7 φορές) και στο τελευταίο διάστημα δηλαδή στο όγδοο, αντί να πλέξουμε 5 αλυσιδάκια, πλέκουμε 2αλ. και 1 ποδαράκι και ενώνουμε εκεί που ξεκινήσαμε στην αλλαγή χρώματος
"Στη συγκεκριμένη στιγμή καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να καταλάβετε το σχεδιάγραμμα γιατί ενώ είναι απλούστατη η πλέξη φοβάμαι μήπως σας μπερδέψω". Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τα σύμβολα και εδώ.

2ος γύρος: Πηγαίνουμε με το βελονάκι μας στο δεύτερο αλυσιδάκι του πρώτου διαστήματος του 1ου γύρου και πλέκουμε 3 αλ. ( που στη συνέχεια θα τα λέμε πικό) και κλείνουμε με βουβό γαϊτανάκι. Μετά πλέκουμε 5 αλ., πηδάμε το τρίτο αλ. και κλείνουμε στο τέταρτο αλ. με άρριχτο γαϊτανάκι. Στη συνέχεια 3αλ. για το πικό που το κλείνουμε με βουβό αλ. Αυτά τα τρία μαζί μας έκαναν τη γωνία, δηλαδή ( πικό+5 αλυσιδάκια+πικό) Βλέπετε το σχεδιάγραμμα!
Συνεχίζουμε με 5 αλ. βουτάμε στο τρίτο αλυσιδάκι του επόμενου διαστήματος( των 5 αλ.), άρριχτο γαίτανάκι , πικό( το πικό θα το κλείνουμε πάντα με βουβό γ.), 5 αλυσιδάκια , βουτάμε στο δεύτερο του επόμενου διαστήματος, άρριχτο γ., πικό , 5 αλ. πηδάμε το τρίτο αλ., κλείνουμε στο τέταρτο με άρριχτο, πικό.....  Δηλαδή στο 2ο γύρο: όταν θέλουμε να σχηματίσουμε την γωνία, πλέκουμε μπήγοντας το βελονάκι στο 2ο αλ. από τα 5αλ. του 1ου γύρου, πλέκουμε 5αλ. πηδάμε το τρίτο και κλείνουμε στο τέταρτο αλ. Ενώ όταν προχωράμε από τη μία γωνία ως την άλλη πατάμε στο τρίτο αλυσιδάκι, από τα 5 αλ. του 1ου γύρου. Σε κάθε αρχή τώρα και στο κάθε τέλος των 5 αλ. πλέκουμε 1 πικό το οποίο το κλείνουμε πάντα με βουβό. Αφού πλέξουμε και τις τέσσερις γωνίες θα κλείσουμε στο τελευταίο διάστημα, όχι με 5 αλ., αλλά με 2 αλ. + ένα ποδαράκι για να μεταφερθούμε με αυτόν τον τρόπο στο κέντρο του τελευταίου διαστήματος και να συνεχίσουμε από εκεί για τον 3ο γύρο.
3ος γύρος: Ξεκινάμε πλέκοντας τα 5 αλ., πατάμε τώρα στο 3ο αλ. από τα 5αλ. +πικό + 5αλ και πάμε να φτιάξουμε την πρώτη γωνία του 3ου γύρου, δηλαδή, πλέκουμε πικό στο 2ο αλ. της προηγούμενης γωνίας, + 5 αλ., πηδάμε το 3ο αλ. της γωνίας +πικό και συνεχίζουμε για την πλευρά με 5λ.στο τρίτο αλ. +πικό στο ίδιο αλ. + 5 αλ. στο τρίτο αλ. +πικό + 5 αλ. και πάμε για την επόμενη γωνία και επαναλαμβάνουμε μέχρι να πλέξουμε και τις 4 γωνίες 
 Όταν τελειώσουμε κόβουμε το νήμα και το στερεώνουμε καλά χωρίς να φαίνεται.
Δεν ξέρω αν στις τελευταίες οδηγίες βγάλετε άκρη, αλλά δεν μπορώ να τα εξηγήσω με άλλο τρόπο 
Πιστεύω πως είναι ευκολότερο να έχετε το σχεδιάγραμμα, είναι σημαντικό και πολύ επεξηγηματικό! 
Μακάρι να τα καταφέρετε! Καλή επιτυχία
  

11 σχόλια:

  1. ΑΑΑΑΑΑ υπεροχο θελουμε οδηγιες!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πάρα πολύ ωραίο! Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορώ να δημιουργήσω κάτι με ένα σχέδιο... Μου φαίνεται δύσκολο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ax poli omwrfw einai to mothfakh soy mprabw kali sinexia glikia moy filakia...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οτι θα το προσπαθήσω είναι σίγουρο, ότι θα το πετύχω δεν είναι καθόλου σίγουρο
    Πάντως είναι απίθανο!!! Μου αρέσει πάρα πολύ και οι οδηγίες σου είναι κατατοπιστικές, οπότε έχω ελπίδες. Σ ευχαριστούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ!!! Αν προσέξεις λίγο θα τα καταφέρεις ! Δεν είναι δύσκολο!!!
    Καλή επιτυχία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ κατανοητές οι οδηγίες σου και το αποτέλεσμα υπέροχο.Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ κατανοητές οι οδηγίες σου και το αποτέλεσμα υπέροχο.Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλως σε βρήκα. Είσαι πολυ καλη κ οι οδηγίες σου εξαιρετικές. Τώρα μαθαίνω βελόνα κι ....ευχαριστούμε πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τι να πω,με έχεις αφήσει άφωνη...σαν να μου πιάνεις το χέρι κ να πλέκουμε μαζί,ευχαριστώ πάρα πολύ για το μεράκι σου,για τον χρόνο σου,γιά όλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. λεπτομερείς οδηγίες και υπέροχο αποτέλεσμα, ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή